Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

EMDR: λίγα λόγια για τη μέθοδο



Ουσιαστικά η  θεραπεία EMDR είναι  memorytherapy δηλαδή οι παρεμβάσεις βασίζονται στην ανάμνηση του τραυματικού γεγονότος. Σημασία έχει πως έχει μείνει το γεγονός καταγεγραμμένο στη μνήμη του ατόμου και όχι η ιστορία του,   αν έγιναν  δηλαδή έτσι ακριβώς τα πράγματα όπως τα θυμάται. Η κάθε ανάμνηση αποτελείται από αισθητηριακές πληροφορίες (εικόνες, λεπτομέρειες κλπ), σκέψεις, συναισθήματα, σωματικές αισθήσεις και πεποιθήσεις. Συχνά όταν μας έχει συμβεί κάτι ενοχλητικό  στο παρελθόν, παρουσιάζουμε μπλοκάρισμα υπό μορφή επαναλαμβανόμενου μοτίβου –pattern- σε κάποιο από αυτά τα κανάλια ή σε ένα όνειρο που επαναλαμβάνεται. Η ανάμνηση λοιπόν θα λέγαμε είναι πολυκαναλική Αντίστοιχα η επανεπεξεργασία  της τραυματικής ανάμνησης απευθύνεται και στα 5 αυτά κανάλια.
Τα ενοχλητικά γεγονότα μπορεί να είναι «μεγάλα» όπως τα απειλητικά για τη ζωή συμβάντα  ή «μικρά» τα αμέτρητα δύσκολα τραύματα της καθημερινής ζωής. To EMDR  ασχολείται και με τα δύο.
Ο τρόπος που γίνεται η επεξεργασία των πληροφοριών μέσω της μεθόδου  EMDR δεν εφευρέθηκε απλά ανακαλύφθηκε. Είναι ο ίδιος που γίνεται και κατά τη διάρκεια του ύπνου REMrapid eye movement, μετά τον οποίο το ακατέργαστο υλικό, αναδύεται επεξεργασμένο και άρα  δεν προκαλεί μπλοκάρισμα. Πόσες φορές δεν έχουμε πέσει για ύπνο ιδιαίτερα ενοχλημένοι με κάτι και το άλλο πρωί η ενόχληση φαίνεται μακρινή; Όμως καμιά φορά το σύστημα  κατακλύζεται και η επεξεργασία των ενοχλητικών συμβάντων δεν γίνεται από μόνη της. Όταν λοιπόν δεν έχει γίνει προσαρμοστικά η επεξεργασία του ενοχλητικού γεγονότος, ο συνεχιζόμενος αντίκτυπός του είναι αρνητικός στη ζωή μας και έτσι το παρόν που σχετίζεται με αυτό διαρκώς βρίσκεται σε αλληλεπίδραση με το παρελθόν και μας ακολουθεί- μας εμποδίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου